Op zaterdag 15 oktober heb ik voor de eerste keer de workshop Stadsfotografie Emmen aangeboden . Best spannend, daarom heb ik veel tijd besteed aan de voorbereiding, zoals de presentatie en het programma.

We waren te gast bij Stadshotel Boerland in het centrum van Emmen. Eigenaar Arnold Duursma weet heel goed wat het woord ‘gastvrijheid’ betekent. We zaten daar prima en het eten en drinken was perfect verzorgd.

De groep cursisten had er net zoveel zin in als ik zelf. Dat schept direct een band! Na de kennismaking hebben we de theorie van het fotograferen in de stad bij weinig licht doorgenomen. Hoe maak je een HDR belichtingsreeks, welke stappen zet je in de nabewerking, welke composities werken goed, en hoe voegt het stadspubliek iets toe aan je foto (wanneer niet)?

HDR belichtingsreeks

Na een uurtje hebben we genoeg gepraat; tijd om te oefenen! We kiezen als locatie de oude dierentuin. Eerst nog bij daglicht, omdat het nog zoeken is naar de knoppen. Daarna maken we een ommetje over het plein om de drukte daar vast te leggen. Vervolgens lopen we door naar Boerland voor de maaltijd, en het bespreken van de eerste resultaten.

De tweede ronde begint vlak voor zonsondergang, een mooi moment om het licht in de etalages te gebruiken voor wat portretten en mooie doorkijkjes. Vervolgens hebben we ons gestort op het maken van foto’s in de duisternis. Met een aantal geweldige resultaten, zoals deze foto van Erik Seldenthuis.

gemaakt door Erik Seldenthuis

gemaakt door Erik Seldenthuis

Tenslotte zijn de naar de tunnel gelopen met onze camera’s en statieven om nog een paar gave lichtstrepen vast te leggen. Het blijft een mooi effect!

Ik kan bijna niet wachten op de volgende workshop! Erik, Frank en Dirk bedankt voor jullie enthousiasme! Wie mee wil doen op 19 november kan zich hier inschrijven.